Jafa torta


SASTOJCI ZA KORE:

NAPOMENA:

Sve ovo x5 jer je potrebno 2 braon i 3 žute kore (pravljene su dve manje torte umesto jedna velika, jedna je bila duguljasta kao rolat a druga manja kockasta). Iskrojene su 1 braon kora, 1 žuta kora, ostatak kora je upotrebljen za fil.

1 jaje X 5
9 kašika šećera
15 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika brašna (za braon koru 10 k.brašna + 2 k.kakaoa)
1/2 praška za pecivo
SASTOJCI ZA FIL:

3 zamrznute pomorandže
1 bočica tečne vanile ili 4 vanilin šećera
1 tegla džema od kajsije
1 litra soka od pomorandže
3-4 kašike kakaoa
50 g mlevenih oraha
ekstrat od narandže
SASTOJCI ZA SIRUP:

4 dcl vode
18 kašika šećera
SASTOJCI ZA GLAZURU:

300g čokolade
150g margarina
9 kašika mleka (ako je čokolada gusta dodati još mleka)
I JOŠ ZA UKRAŠAVANJE:

čokoladne praline u obliku srca sa punjenjem od pomorandže
čokoladne loptice od bele i crne čokolade
čokoladno suvo groždje
smoki sa čokoladom
čokoladni štapići (milka)
bele male kuglice


Vi možete tortu da ukrasite po vašoj želji, ne morate na ovaj način.

PRIPREMA:

Umutiti jaje sa šećerom da bude penasto, dodavati postepeno ulje i mleko, mutiti. Umešati brašno i prašak za pecivo za žutu koru, sve x 3, a za braon dodati 2 kašike kakaa, a za toliko smanjite količinu brašna i sve to x 2, tako da dobijete 5 kora.
Za pečenje koristite pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Izlijte smesu, poravnajte i pecite na 180°C oko 10 minuta, možda i manje. Pazite da se kore ne prepeku, jer je testo tanko i zato se peče kratko.
Pečenu koru izvadite iz rerne i kad se malo prohladi, odvojite je pažljivo od papira, može i odmah, jer kada se ohladi kora bude tvrdja, pa može da se lomi. Ostavite je da se ohladi.
Dok se kore hlade izrendajte zamrznute pomoradže na sitno rende.
Pripremite sirup, stavite vodu i šećer da prokuvaju da se šećer otopi. Sastavite pomoranže, sirup, vanilu i džem.
Izkrojite kore – potrebna je po jedna braon i jedna žuta kora a ostatak isecite na kockice.
Za braon fil pomešajte braon i žute kocke od kora, dodajte orahe, kakao i prelijte sa pola smese od sirupa, džema i pomorandže. Ovu masu podelite na tri dela. Zato vam treba ovog fila za 1/3 više nego narandžastog.
Za narandžasti fil koristite samo žute kocke od kora, prelijte ih smesom od sirupa, pomorandže i džema. Dodajte i malo ekstrata od narandže da pojača ukus. Masu podelite na 2 dela.
Ako je smesa za fil previše gusta, dodajte sok od narandže da dobijete smesu koja se lepo razmazuje. Pazite da vam se prilikom mešanja kocke od kora skroz ne raspadnu nego da ostanu komadi koji se vide. Prilikom nanošenja fila koristite nož umočen u vodu ili to radite rukama ako vam tako više odgovara.
Na tacnu stavite prvo braon koru, pokvasite je sokom od pomorandže i nanesite narandžasti fil od kora. Preko njega stavite braon fil od kora i stavite žutu koru, koju takodje pokvasite sokom od pomorandže. Nanesite braon fil od kora, pa narandžasti fil od kora.
U ostatak braon fila dodajte još soka od pomorandže da dobijete smesu koja se razmazuje i njome namažite celu tortu jer je to podloga za glazuru.
Za glazuru čokoladu izlomite na manje kocke, stavite margarin i mleko i na tihoj vatri mešajte da se sve otopi i lepo sjedini u glatku smesu. Ovim prelijte celu tortu.
Ukrašavanje uradite dok se čokolada nije stegla, da bi mogle da se zalepe kuglice, štapići i sve drugo što sam navela.
Stavite da se ohladi do sutradan da bi se ukusi povezali.
Možda izgleda komplikovano, ali nije. Bila sam samo opširna u objašnjavanju postupka pripreme da bi vam bilo lakše da je napravite.

izvor: kuvajmo-blogovski.com

Nema komentara:

Objavi komentar