Iako riječ “nepečena” u nazivu može navesti na zaključak da je riječ o jednostavnoj slastici, koja se pravi na brzaka, nije tako. Treba uložiti truda, ali, kako se može zaključiti iz komentara onih koji su pravili ovu tortu, trud se itekako isplati.
Sastojci:
Podloga:
● 100 ml slatkog vrhnja
● 50 g mliječne čokolade
● 200 g mljevenog kakao keksa
● 4 žlice mlijeka
Dio sa kikirikijem:
● 120 g maslaca
● 150 g pečenog neslanog kikirikija
● 50 g prženog slanog kikirikija
● 50 g šećera u prahu
● 2 žlice mlijeka
Karamel fil:
● 400 ml mlijeka
● 40 g gustina
● 2 ravne žlice brašna
● 3 žlice šećera
● 120 g maslaca
● 100 g mliječnih karamela
Ganache krem:
● 150 g čokolade
● 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Karamel fil:
Najpre napraviti karamel fil. Od 400 ml mlijeka uzeti oko 100 ml i izmiješati sa gustinom, brašnom i šećerom, a ostatak sipati u duboku šerpu i pustiti da provri.
Temperatura bi trebalo da bude srednje jaka, kako mlijeko ne bi zagorjelo.
Kada mlijeko provri, skinuti sa vatre, pa u tankom mlazu umiješati umućen gustin, brašno i šećer, zatim vratiti na ringlu i kuhati, uz stalno miješanje, još oko 5 minuta ili dok se masa ne zgusne.
Skinuti s vatre i ubaciti karamele, pa miješati dok se u potpunosti ne otope. Fil ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi.
Za podlogu:
Za podlogu najprije otopiti mliječnu čokoladu na pari i ostaviti je sa strane da se prohladi.
Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, dodati polovinu mljevenog keksa pa dobro sjediniti.
Tome dodati otopljenu mliječnu čokoladu i ostatak keksa pa izmiješati dobro, te na kraju preliti mlijekom i još jednom umutiti, da masa bude kompaktna.
Kalup sa odvojivim ivicama (23 cm) lagano premazati maslacem (dno i stranice), pa na dno utisnuti umućenu masu, poravnati i ostaviti na hladnom, ali ne u frižideru.
Dio sa kikirikijem:
Kikiriki usitniti u blenderu, ali ne praviti maslac od njega, nije važno ukoliko bude i većih komadića.
Omekšali maslac mutiti sa šećerom u prahu dok masa ne postane potpuno glatka i kremasta, dodati kikiriki i sjediniti, a zatim dodati i malo mlijeka i dobro umutiti.
Ovu masu premazati ravnomjerno preko podloge i staviti kalup u frižider na 30 minuta.
Kada se fil od karamela dovoljno ohladio, kremasto umutiti omekšali maslac, pa sjediniti sa filom, dodajući žlicu po žlicu krema maslacu, uz stalno mućenje mikserom.
Ovaj krem nanijeti preko kikiriki sloja u kalupu i vratiti sve u frižider.
Ganache krem
Izlomiti čokoladu i staviti je u dublju posudu, a slatko vrhnje zagrijati gotovo do vrenja, ali ne pustiti da provri. Preliti čokoladu i miješati dok se ne otopi u potpunosti i krem ne postane sjajan i gladak.
Ostaviti ganache na sobnoj temperaturi oko 10 minuta, pa premazati preko karamel fila i vratiti tortu u frižider na još najmanje 4 sata.
izvor zdravoiukusno.com
Nema komentara:
Objavi komentar