Sastojci:

Kora:
♦ 5 jaja
♦ 5 kašika šećera
♦ 5 kašika brašna
♦ 1,5 kašika kakao
Sirup:
♦ 250 gr šećera
♦ 350 ml vode

Fil:
♦ 500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
♦ 9 kašika šećera
♦ 9 kašika brašna
♦ 250 gr margarina ili maslaca
♦ 3 kesice vanilin šećer

Preliv:
♦ 100 gr mliječna čokolada
♦ 3 kašike suncokretovog ulja

Priprema:

Umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, dodati 1,5 kašika kakaa. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.

500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.

Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.

100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike suncokretovog ulja i preliti preko fila.

Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. Za sve sladokusce prijatan desert.

U ohlađen krem se može dodati sezonsko voće: jagode, višnje, maline… itd.

Uz kolač se može poslužiti i sladoled od vanilije.
izvor zdravoiukusno.com

Nema komentara:

Objavi komentar