Kolač od rogača

Sastojci
za kolač
1 čaša (2 dcl) mljevenog rogača
1 čaša (2 dcl) brašna (pomješati meko i oštro brašno)
1 čaša (2 dcl) šećera
2 jaja
10 dag grožđica
2 jabuke
1 prašak za pecivo
cca 1 dcl mlijeka
1/2 čaše (1 dcl) ulja
za glazuru
10-15 dag čokolade za kuhanje
1 žlica maslaca
1 žlica štaub šećera
malo mlijeka
Priprema
1.
Mikserom, najvećom brzinom , mutimo žumanjke i šećer.
2.
Grožđice namočimo u toplu vodu.
3.
Jabuke oglimo i naribamo.
4.
Prašak za pecivo pomiješamo u brašno.
5.
Od bjelanjaca napravimo snijeg.
6.
Mlijeko ugrijemo na mlako.
7.
Nakon što su jaja i šećer izmućeni da budu pjenasti (važno je da se pojavi pjenica a ako se šećer još krupno osjeća nije važno, u pečenju će se skroz rastopiti) u njih polako dodavamo rogač, brašno (pomiješano sa praškom za pecivo) i ulje. Dodavamo žlicu po žlicu i polako mješamo sa kuhačom. za povezivanje smjese dodajemo mlijeko i mješamo dok ne dobijemo ravnomjernu smjesu srednje gustoće. U to dodamo snijeg od bjelanjaca, umutimo ga kuhačom. I na kraju dodamo ocijeđene grožđice i naribane jabuke. Smjesu izlijemo u pleh u formi prema želji (kockasti pa će biti rogač kocke, okrugli kao torta, kuglof forma…..). Peče se na srednjoj rešetki u pećnici na 180, cca 30 minuta. probati čačkalicom da li je gotovo, ako se tijesto ne lijepi uz čačkalicu, pojačati na 190 i nakon cca max. 5 minuta izvaditi iz pećnice. Kolač ostaviti da se prohladi i preliti ga glazurom od čokolade. Glazuru radimo standardno topljenjem čokolade za kuhanje u mlijeku uz dodatak maslaca i štaub šećera. Ostaviti da se glazura stvrdne i skroz ohladi. Ne treba ga raditi dan ranije ali mora ostati barem 2-3 sata prije konzumacije. Rezati ga obavezno mokrim nožem jer se inače dosta mrvi.
izvor www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar